Pratite nas:
Stupavski: Počela plastenička proizvodnja u Šaskom polju
Datum: 02.06.2018
Direktor agrobiznis sektora u „Voliju“, Jaroslav Stupavski, kazao je da je ta kompanija u ulcinjskom Šaskom polju počela sa plasteničkom proizvodnjom paradajza, čeri paradajza i krastavca, u tri ogledna polja od po 500 kvadrata. Pored njih su, dodaje Stupavski, na pola hektara zasađene tikvice.

U rekordnom roku obavili smo prve poljoprivredne radove, imajući u vidu da je neprekidno padala kiša – u prvih pet mjeseci pala je ista količina kao za cijelu prethodnu godinu – a ono što malo ljudi zna je da je u maju palo preko 340 litara po metru kvadratnom, što je rekord u posljednjih deset godina u Crnoj Gori. Zato možemo reći da smo dosta posla uradili. Sve je ovo bilo opasano grmljem, rastinjem, šumom, ovcama i kravama koje su pasle, a sad se ovdje nalazi orana, plodna zemlja, spremna za sjetvu koju smo započeli“, istakao je Stupavski.

Na dijelu Šaskog polja od 8,5 hektara biće, kako je rekao, pet hektara plastenika od 800, 700 i 640 kvadrata.

To je jedan vid proizvodnje. Drugi je otvoreno polje – gajenje povrća – a tu proizvodnju ćemo započeti krajem jula s kupusom, keljom, brokolijem i karfiolom. Neposredno nakon toga krećemo s jesenjom salatom, a startovaćemo, na četiri hekrta, i u probnu proizvodnju ajzberg salate, u toku zimskih uslova. Posljednje polje, od 35 hektara, biće predviđeno za mandarine i pomorandže. Dobili smo uzorke zemljišta koji kažu da je plodno i da mu treba dodatak đubriva. 'Voli' je uradio pravu stvar što se nalazi na poljoprivrednom imanju i što će se narednih, najmanje 15 godina, baviti poljoprivredom proizvodnjom“, naglasio je Stupavski.

 

Pogledajte intervju, kao i kako izgledaju radovi na zakupljenoj parceli.

© All rights reserved 2017 VOLI trade, Powered by Amplitudo